تبلیغات
وبلاگ دانشجویان باغبانی دانشگاه باهنر 90 - لاکی بامبو...

[تصویر: wv3utu4xr9nk5a7jza5.jpg]



گیاهشناسی:

گیاهی که امروز به بامبو یا بامبو خوش‌شانس معروف است در واقع اصلا از خانواده نی‌ها یا خیزران‌ها نیست و از تیره Dracaena است با نام علمی Dracaena sanderiana و نام انگلیـسی : Ribbon plant و خواستگاه آن کشورهای کامرون در
مناطق استوایی غرب آفریقا و نواحی کوچکی از آسیای جنوب شرقی و کنگو است به اسامی تجاری دیگری مانند دراسینای روبانی، بلژیکی همیشه سبز، یا گیاه روبانی و بالاخره بامبو خوش‌ شانس شناخته می‌شود.
این گیاهان در بوته‌های به هم فشرده رشد میکنند و ارتفاعی بالاتر از ۱.۵ متر میتوانند داشته‌ باشند. معمولا برگها به درازای ۲۰ تا ۲۵ سانتی‌متر و عرض تا ۴ یا ۵ سانتی‌متری به رنگ سبز تیره یا ابلق به صورت سبز و سفید یا سبز و زرد دیده‌میشوند. امروزه در جهان به عنوان گیاه تزئینی چینی معرفی و بازاریابی میشود ولی در واقع اینچنین نیست و این گیاه بومی اغلب نقاط آسیا نیست.

کشت و کار و نگهداری:

گونه‌های مختلفی از دراسیناها در خانه‌ها نگهداری میشوند و بسیار مقاومت از خودشان نشان میدهند. و امروزه بامبوها به دلیل سادگی نگهداری و زیبایی نسبی بسیار پرطرفدار هستند. علاوه بر اینها از آنجا که در فرهنگ فنگ‌ شویی معتقدند که این گیاه شانس به ارمغان می‌آورد بسیار مورد استقبال قرار گرفته‌اند.

نور: روی هم رفته نور غیر مستقیم یعنی نوری که از پرده نازک و توری عبور کرده و فیلتر شده باشد برای این گیاهان بهتر است چرا که در نور مستقیم برگها دچار سوختگی شده و زرد میشوند.

خاک: این گیاه توانایی زندگی در خاک را دارد ولی رایج شده‌است که در آب نگهداری و فروخته میشود. و خود گیاه هم مشکلی با این مساله ندارد و به خوبی در آب زندگی میکند.

آب: آبی را که برای آبیاری این گیاه استفاده می کنید باید به مدت ۲۴ ساعت در ظرفی در گوشه ای قرار دهید تا کلر و فلوراید آن خارج شود. برای تهیه آن ظرفی را از آب پر کنید و به مدت ۲۴ ساعت در گوشه ای قرار دهید تا مواد مذکور از آن خارج شوند و دمای آب نیز با دمای اتاق یکسان شود. برای جلوگیری از بو گرفتن آب و گندزدایی می توانید یک تکه ذغال را شسته و در آن بیندازید. توصیه می شود برای رسیدن سریع و راحت آب و مواد غذایی به ساقه و برگ ها از گلدان های استوانه شکل (لوله ای) که گیاه را مستقیم در داخل گلدان نگاه می دارد استفاده کنید. بهتر است شیشه گلدان رنگی باشد تا نور به ریشه گیاه اصابت نکند.
بهتر است آب بامبو را هر دو هفته یا حداکثر یک ماه عوض کرد. در واقع بهتر است از آبهای معدنی بطری شده یا از آبهای دستگاههای تصفیه آب خانگی یا از چشمه‌های طبیعی که میدانیم آبشان سبک است استفاده کرد.همچنین کلر زیاد در آب برای بامبو مشکل ایجاد میکند.

دما: دمای آب بهتر است بالاتر از ۱۵ درجه سانتیگراد حفظ شود و این گیاه به خوبی در دمای معمولی خانه‌ها از بهار تا زمستان هماهنگی پیدا میکند.

رشد لاکی بامبو چقدر طول می کشد؟
به طور کلی لاکی بامبو در حدود 50 سانتی متر در مدت 6 ماه رشد میکند و این مقدار از رشد در 10-12 مرحله انجام می شود بنابراین هر مرحله حدود 2 تا 3 هفته طول می کشد البته این مقدار از رشد در شرایط نرمال است لاکی بامبو می تواند با سرعت بیشتری رشد کند اگر آب و هوا و خاک ، تغذیه در حد بهینه باشد و در محیط سرد نیز خیلی با آهستگی رشد میکند.

روشهای پیچ دادن:
اصولا از وقتی این گیاه به صورت فرم داده شده عرضه شد ارزش اقتصادی پیدا کرد. چند روش برای پیچ دادن به این گیاه وجود دارد که اغلب در محیطهای گرم و مرطوب قابل اجرا هستند. زیرا در چنین محیطی گیاه با سرعت بیشتری رشد میکند و زمان لازم برای پیچ دادن کمتر است.

تئوری اول:
گیاه را در محیط تاریکی پرورش میدهند که نور پرشدت مصنوعی روی گیاه متمرکز میشود (مانند یک لامپ هالوژن) سپس این نور حرکت میکند و گیاه در تعقیب نور حرکت مارپیچی انجام میدهد و ساقه فرم Spiral را مارپیچی پیدا میکند.

تئوری دوم:
گیاه را در قالبهای شفافی پرورش میدهند که قابلیت باز شدن دارد وقتی گیاه در قالب پیچ داده شده رشد کرد و به شکل دلخواه رسید قالب را برمیدارند.

تئوری سوم:
گیاه را به طور مداوم با دست فرم میدهند.

تئوری چهارم:
منبع نور را فقط از یک جهت ثابت نگه میدارند و هر روز گیاه را در ظرفش میچرخانند، چون گیاه خاصیت نورجذبی دارند و به طرف نور چرخش میکنند این کار موجب پدیدار شدن حالت مارپیچی میشوند.

تئوری پنجم:
گیاه بامبو را به مدت طولانی حدود یک ماه خارج از آب ولی در شرایط رطوبتی ۹۰درصد نگهداری میکنند. گیاه نمی‌میرد ولی بدنش نرم و منعطف میشود در این زمان بامبوها را به قالبها می‌بندند و دوباره به آن آب میدهند. وقتی آوندها دوباره بازسازی شدند گیاه سفت و محکم شده و حالت قالب را به خود میگیرد.

بیماریها:
قارچها: اصولا محیط مرطوب و گرم بهترین محل برای رشد قارچهاست بنابراین گلدان بامبو میتواند به راحتی آلوده به قارچهای فسادآور بشوند که روی تنه و برگهای گیاه فعالیت بکنند و موجود فساد بامبوها بشوند. برای جلوگیری از شیوع قارچها سعی کنید ظرف بامبو را هنگام تعویض آب با مواد ضدعفونی کننده مانند وایتکس و… ضدعفونی کنید. نگذارید آب سبزه ببندد یا کدر بشوند.
قارچهای سیاه پودری روی برگها را با قارچکشها میتوان از بین برد.
در انتخاب و خرید بامبو دقت کنید تا گیاهی که میخرید سالم و عاری از قارچها باشد. علایمی مانند کپک زدگی روی ساقه. خوردگیهای لزج مانند روی ساقه و سفیدکها و سیاهکهای روی برگها علایم قارچها هستند.
اگر بامبو دچار پوسیدگی ساقه شد چه باید کرد؟
در محل پوسیدگی ساقه که به رنگ زرد در می‌آید و لهیده مانند میشود، آوندها از بین میروند و گیاه دیگر نمیتواند آب به قسمتهای بالایی برساند. و خطر مرگ کل گیاه را تهدید میکند. بنابراین ساقه را باید بالاتر از محل پوسیدگی برید تا آوندهای سالم مشاهده شوند  {سطح برش سفید و سالم دیده شده }

تکثیر:
برای تکثیر این گیاه از روش قلمه زنی ساقه ای استفاده کنید. به این صورت که از زیر بند گیاه (برآمدگی روی ساقه) با وسیله ای تیز یک قلمه را به اندازه دلخواه (که حداقل سه بند یا گره روی قلمه باشد) ببرید. محل بریدگی را در ساقه اصلی با گرد زغال یا خاکستر سیگار بپوشانید تا شیره گیاه نتواند از آن خارج شود. بهترین فصل برای تکثیر این گیاه بهار یا تابستان و دمای مناسب حدود ۲۰ درجه سانتیگراد است. چنانچه نکات فوق رعایت شوند قلمه های این گیاه در آب و یا درون دانه های لیکا و آب ریشه دار می شوند، ولی ریشه دار شدن قلمه در درون دانه های لیکا و آب مطمئن تر است.
در محیط طبیعی این گیاه بیشتر به صورت پاجوش تکثیر میشود ولی قلمه آن بسیار ساده است و کافی است طولی بیشتر از ۲۰ سانتی متر را برید و در گلدان جدید گذاشت. در صورت محافظت از بیماریها و فراهم نمودن کیفیت محل لازم، قلمه جدید در حدود یک ماه ریشه تولید میکند و جوانه‌های جدید آن ظاهر میشوند.

کود:
برای بامبو مانند هر گیاه دیگری عناصر مورد نیازش را میتوان از طریق کودهای کامل فراهم کرد. کودهایی که عناصر پر مصرف و کم مصرف را داشته‌باشند. و به صورت ماهانه در آب گلدان بامبو حل میشود تنها زمانی به این گیاه کود بدهید که برگ های گیاه شروع به زرد شدن کرده باشد زیرا کودهای ترکیبی حاوی مقدار زیادی نمک و فسفر هستند که می توانند منجر به سوختن برگ ها شود.
بنابراین بهتر است از کودهای ارگانیک یا کود مخصوص این گیاه (bamboo food) استفاده کنید، به بیانی دیگر مضرات کود دادن زیاد بیشتر از کود ندادن است. چنانچه ساقه گیاه بیش از حد به زردی گرایید نشان آن است که به گیاه بیش از اندازه کود داده شده است. در این صورت فورا آب آن را عوض کنید و تا یک ماه به آن غذا ندهید.

ودرپایان خلاصه ای از مراقبت های لازم :
تمیز نگه داشتن آب آن با تعویض هفتگی ، مقدار آب باید تا اندازه ای باشد که تقریبا تا 5/2 سانتی متری بالاتر از
انتهای پایین ساقه قرار بگیرد. این گیاه نور فراوان اما غیر مستقیم آفتاب و دمای 18 تا 22 درجه سانتی گراد را
ترجیح میدهد هر چند درباره تغذیه این گیاه عقاید مختلفی وجود دارد اما بامبو هم یک موجود زنده است و بد نیست هر از گاهی مقداری کود ملایم مانند کود بنفشه آفریقایی ماهی یکبار وقتی که آب را تعویض میکنید با مقادیر اندکی کود همواره گیاه را در اندازه ای قابل کنترل نگهدارید .

دو عامل اصلی زرد شدن برگ بامبو از این قرارند :
1- نور مستقیم بیش از حد
2- آب لوله کشی مورد استفاده برای گیاه بیش از حد نمک یا فلوراید دارد برای اینکه گیاه دوره پربار و جدیدی آغاز کند آن را از تابش مستقیم نور آفتاب دور کرده و آب آن را تنها از آب فیلتر شده یا آب معدنی طبیعی تامین کنید.
بامبو نیز مانند هر گیاه خانگی گلدانی دیگر میتواند به گلدانی در حدود 5 سانتی متر بزرگتر از گلدان اولیه منتقل شود و یا بطور دائم در مخلوطی از ماسه و خاک که به خوبی زهکشی شود کاشته شود.





















http://nargil.ir/plant/images/pic/72/Dracaena%20sanderiana%207.jpg



http://nargil.ir/plant/images/pic/72/Dracaena%20sanderiana%2016.JPG

نقره لتكبیر أو تصغیر الصورة ونقرتین لعرض الصورة فی صفحة مستقلة بحجمها الطبیعی







طبقه بندی: باغبانی،

تاریخ : یکشنبه 5 آبان 1392 | 07:59 ب.ظ | نویسنده : خراسانی | نظرات
.: Weblog Themes By SlideTheme :.